Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

COMMONERS VOICES

Prolog: Santarcangelo Festival

Santarcangelo dei Teatri je festival teatra koji se svakoga ljeta odrzava u Santarcangelo di Romagna (Italija), srednjovjekovnom selu (borgo) tek nekoliko kilometara udaljenom od riviere Romagnola pri jadranskom moru. Ovo podrucje krasi predivan krajobraz, historijski lokaliteti, monumenti, rustikalna arhitektura i neprikosnovena kultura hrane i pica. Festival je utemeljen 1971. kao kulturna propozicija valorizacije zaleda riviere. Flavio Nicolini gradonacelnik 1970.-1979. prvi je umjetnicki direktor festivala. Prema Pationiu teatar nebi trebao biti "za" ljude vec "medu" ljudima, cijeli grad viden je kao teatar ("cittadella del teatro"), gradevine, ulice, trgovi popriste su performansa, reducirajuci pritom psihicke i kulturne barijere tipicne za teatar. (Cappa 2012.) Participacija publike je bitna.

Na plodnom tlu ovog festivala u njegovom 48. izdanju 06.-15.07. niknuli su "Crypto Rituali".Crypto Rituali predstavljaju pokusaj promisljanja financiranja i problema prekarenosti kroz komunikaciju lokalnog stanovnistva. Kolaboracijom djelatnika/ca commonfare-a i pripadnica/ka MACAO zajednice, kreirana je valuta komplementarna euro-u. Santacoin je virtualna valuta koju generira lokalno stanovnistvo. Jako kompleksnu ali mocnu pricu skratiti cu u probavljiv oblik. Na infopointu festivala u omjeru 1:1 moguce je za euro kupiti Santacoin. Ako ste ikada bili na nekom vecem festivalu vjerojatno ste vidjeli slican sistem sa festivalskom karticom. Kupljena kolicina Santacoina upisana je na jedinstvenu plocicu sa QR codom nazvanom "Talisman". Smartphonom mozete ocitati code/Talisman koji vas navodi na vas osobni virtualni novcanik. U virtualnom novcaniku na platformi commonafare (jep, ovo tu pod nosom) preko jednostavnog sucelja mozete platiti ili primiti Santacoin za odredjenu uslugu ili proizvod. U bilo kojem trenutku moguce je dobiti povrat preostalog iznosa valute, za razliku od standardnih festivalskih shema. Lokalno stanovnistvo je jako dobro reagiralo na ovakav eksperimantalni koncept jer se pokazao vrlo prakticnim. Zgodnije je koristiti "Talisman" s kojim bilo gdje, bez blagajne, bez bankomata, bez provizija za transakcije mozes naplatiti ili uplatiti usluge i proizvode. Cak i gradonacelnik podupire inicijativu. To je dio koji se tice "crypto" u "crypto ritualima". "Rituali" se odnose na performativni dio festivala. Ideja iza kripto rituala je da povratimo pravo na dobrobit vlastitosti i srece povezane sa drustvom u kojem zivimo.

Nase drustve je snazno odredjeno parametrima financiranja. Rijecima MACAO "odbijanje trenutne ekonomije bazirane na oskudici ne bi trebalo biti nista drugo nego kolektivno, radosno glasno "NE", kako bismo stvorili model vrijedan zivljenja". Pritom je bitan odnos prema tijelu. U kripto ritualima talismanom je moguce platiti pripadnike MACAO i lokalce koji pruzaju narazlicitije usluge povezane sa tijelom. Od shisanja, masaza, ayurvede, do citanja iz dlanova. Jos mi nije jasno o cemu se radi, vidjet cemo veceras a ovo je bio kratki uvod. TBA

Commonfare.net is for, with, and by people.

Do you want to join? You will need only an email address, and we will never use it for other purposes.

2 Reacties

Card sfondo logo paddy nero

Quia

juli 18, 2018 at 13:49

It has been a pleasure to get to know you, thanks Skirtijan! Looking forward to reading also about your experience after the three days and all the networking you did in Santarcangelo.

Card default

Skirtijan Jovnić

juli 19, 2018 at 02:06

I still need to work on the text and concept but here is a streem I wrote down about the experience.... https://commonfare.net/en/stories/240?story_locale=en