Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

COMMONERS VOICES

Poziv za dostavu radova na temu reproduktivne pravde, seksualnosti i rodnih identiteta

Rpsri 2

U posljednje vrijeme u javnom se prostoru učestalije govori o temema iz domene reproduktivne pravde poput prekida trudnoće i nasilja pri porodu, o stanju i broju vrtića u državi, demografskim trendovima, broju djece bez roditeljske skrbi u institucijama te kojeg su roda i seksualne orijentacije osobe koje bi ih htjele posvojiti. Načini na koje se pristupa ovim temama izazvali su polariziranost društva, a akteri koji rade na toj polarizaciji nam ograničavaju mogućnosti ujedinjavanja i unaprijeđenja praksi u domeni reproduktivne pravde. Kao posljedicu toga nedovoljno prakticiramo intersekcionalnost i sveobuhvatne pristupe različtim segmentama angažmana za izgradnju boljeg društva. Fragmentiranjem tema koje jesu dio šireg koncepta reproduktivne pravde, a koja obuhvaća socijalna i reproduktivna prava te teme iz domene seksualnih i rodnih identiteta, zapravo umanjujemo vidljivost svojih borbi i otežano gradimo društvo solidarnosti jer nerijetko zanemarujemo veze između tema koje po svojoj prirodi stoje jedna uz drugu i nadopunjavaju se. 

Objavljujemo poziv aktivistkinjama i aktivistima, članovima i članicama akademije, kao i drugim osobama koje rade na pitanjima koja se tiču reproduktivne pravde, seksualnosti i rodnih identiteta te njihovih intersekcija da dostave sažetak rada maksimalne dužine 1 kartice teksta na navedene teme do 18. ožujka 2019. godine na e-mail adresu udrugapariter@gmail.com. 

U roku od tjedan dana od zatvaranja roka za prijavu, tijekom kojeg će biti provedena selekcija radova, svi/e koji/e su poslali/e svoje radove će dobiti povratnu informaciju. Autori i autorice prihvaćenih radova će biti dužni do 15. travnja poslati rad dužine od 10 do 15 kartica teksta na prijavljenu temu. Napominjemo da nije potrebno provoditi dodatna istraživanja za radove, već nastojimo prikupiti postojeća znanja i ekspertize kako bi ovu publikacije učinile svojevrsnom bazom za zagovaranje promjena. Radovi će biti objavljeni u publikaciji naziva “Reproduktivna pravda, seksualnost i rodni identiteti”, u virtualnom i tiskanom izdanju, a ista će biti predstavljena u sklopu manifestacije 10 dana protiv urušavanja reproduktivnih prava u listopadu 2019. godine u Rijeci.

Prva publikacija o reproduktivnoj pravdi pod nazivom “Reproduktivna pravda za pravednije društvo” objavljena je 2018. godine i dostupna na web stranicama Udruge PaRiter.

Commonfare.net is for, with, and by people.

Do you want to join? You will need only an email address, and we will never use it for other purposes.

0 Comments

There are no comments