Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

COMMONERS VOICES

Više od 1000 potpisnika protiv mržnje prema izbjeglicama

U svega nekoliko dana više od 930 osoba iz aktivističkih, medijskih, akademskih, umjetničkih i drugih krugova te podržalo više od 70 kolektiva, organizacija, inicijativa i uredništava supotpisalo je kritički osvrt “Budućnost izvan humanitarnog nakovnja i policijskog čekića”, odnosno tekst reakcije na medijsku i općedruštvenu erupciju mržnje prema izbjeglicama, a reakcija se i dalje potpisuje ovdje.

U reakciji se ističe kako je o nedavnom prosvjedu na graničnom prijelazu Velika Kladuša-Maljevac većina hrvatskih medija izvještavala iz daljine, iza policijske barikade. „Novinarska izvješća s terena očekivano su se stoga primarno temeljila na službenim priopćenjima MUP-a i izjavama predstavnika vlasti, a poruke i glasovi izbjeglica ili pojedinaca koji im pružaju podršku tih se dana nisu probijali do šire javnosti. Uzevši u obzir višegodišnje napore organizacija civilnog društva, aktivista i aktivistkinja za slobodu kretanja, ali i pučke pravobraniteljice, da ukažu na nasilje koje je provodila i provodi hrvatska policija prema izbjeglim ljudima, posebno je zabrinjavajuće da je u medijskim izvještajima izostalo kontekstualiziranje prosvjeda iz te perspektive”, stoji u reakciji.

Naglašava se kako se radilo o pojednostavljenom, neistinitom i nepoštenom, a zbog erupcije neznanja i mržnje koja je uslijedila, i opasnom izvještavanju. Time su se mediji, zaključuju potpisnici/e reakcije, još jednom odrekli svoje važne društvene uloge u zastupanju utišanih i marginaliziranih glasova, kao i sudjelovanju u propitivanju onih koji imaju moć i vlast, zanemarivši pritom načela novinarskog rada.

U tekstu reakcije se poziva na prestanak fabriciranja „izvanrednog stanja” kojim se „pokušava ispisati nova stranica hrvatskog nacionalizma i netrpeljivosti”. “U sumrak etičkog i profesionalnog medijskog izvještavanja i predstavljanja, a u jeku histerije lažnih vijesti i zazivanja ‘mitraljeskih gnijezda’, ne možemo se ne zapitati, koliko još huškačke retorike i manipulacije kao društvo možemo podnijeti, a da riječi prijezira, osude i mržnje ne postanu okrutna, stravična, nasilna djela. Pozorno prateći medijsko izvještavanje, izjave i komentare koji su se kretali u rasponu od širenja fobije do huškanja na progon, kao i mrziteljsku propagandu koja je društvenim mrežama harala sistematično, gotovo štreberski militantno, preostaje nam, dakle, tek utvrditi da se radilo o već poznatom, ali ovog puta i svojim razmjerima ekstremnom, sustavnom poticanju na rasizam, ksenofobiju i islamofobiju. Sistemskim poticanjem i predstavljanjem ekstremno desnih stavova kao općeprihvaćenih načela u našem društvu, uz kontinuirano, zlonamjerno fabriciranje priča o, eto, vrlo opasnim ljudima na granici, željelo se do kraja zatrti sve ono slobodno, solidarno i srčano u nama. A to je nešto što ne želimo i na što nikada nećemo pristati”, zaključuje se u reakciji.

Čitav tekst reakcije i aktualan popis potpisnika i podržavatelja dostupan je ovdje.

Fotografije Davora Konjikušića možete preuzeti ovdje (i dvije u privitku).

3. davor konjikusic  gp velika kladusa maljevac  26. listopada 2018.

Commonfare.net is for, with, and by people.

Do you want to join? You will need only an email address, and we will never use it for other purposes.

1 Comment

Card default

Cvijeta

November 14, 2018 at 10:31

Signed and shared. Thanks to organizers of this petition.