Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a.

ODREDBE SOCIJALNE SKRBI

AOW - basispensioen

Gefinancierd door     

De Rijksoverheid, uitgevoerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB)

Voor wie?

De AOW is een basispensioen voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. Woon of werk je in Nederland, dan ben je zeer waarschijnlijk verzekerd voor de AOW. In 2017 is de AOW-leeftijd 65 jaar en 9 maanden. In 2018 is dat 66 jaar en in 2019 is het 66 jaar en 4 maanden.

Voor wie niet?

In sommige gevallen woon je in Nederland maar heb je toch geen recht op AOW. In weer andere gevallen woon je niet in Nederland maar heb je juist weer wel recht op AOW. Kijk hier of dat voor jou het geval is.

Hoeveel krijg je?

Hoeveel je krijgt hangt af van je woonsituatie en de leeftijd van je huisgenoten. Ook is het aantal jaren dat je verzekerd bent geweest belangrijk. Heb je bijvoorbeeld een periode in het buitenland gewerkt, dan kan de AOW lager uitpakken. Dat noemen we een WAO-gat. Je kan recht hebben op een aanvulling op je inkomen (AIO) via de SBV. Kijk voor de bedragen hier.

Duur

Vanaf de AOW-leeftijd tot overlijden

Aanvragen

Ongeveer 5 maanden voor je de AOW-leeftijd bereikt ontvang je een brief van de SVB dat je AOW aan kan vragen. Eerder aanvragen is niet mogelijk. Aanvragen doe je via de website van de SVB en daarvoor heb je een DigID nodig. Verder moet je een bankrekening hebben en als je in het buitenland hebt gewerkt moet je daar gescande bewijzen van sturen net als van eventuele verzekeringen die je in het buitenland hebt betaald.

Rechtsbevoegdheid

De Rijksoverheid

Wettelijke basis

BWBR0002221

Commonfare.net je za, sa i od ljudi.

Želite li se pridružiti? Trebat će vam samo email adresa koju nikada nećemo koristiti u druge svrhe.

0 Komentara

Nema komentara