Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a.
Eventjes geleden alweer waren we op bezoek bij Huub Schuurmans van Wireless Leiden in, je raadt het al, Leiden. Dat was voor mij – Merel – een trip down memory lane zogezegd…
De stichting Wireless Leiden werkt namelijk al jaren aan een open, goedkoop, snel draadloos netwerk voor Leiden en omliggende dorpen. Technisch gezien is dit onafhankelijke netwerk verbonden met het internet, maar het kan ook voor andere dingen gebruikt worden, zoals gratis communicatie in de regio. En aangezien ik lang geleden in Leiden heb gestudeerd, ben ik maar al te bekend met het netwerk.  Want als student heb je natuurlijk nergens geld voor en dan is gratis draadloos internet bijna letterlijk een cadeau uit de hemel.
 
Wat heeft gratis internet met Commonfare te maken? Alles. Naast het onvoorwaardelijk basisinkomen speelt ook het goed, democratisch beheer van de gemeenschappelijke goederen een belangrijke rol net als gratis toegang tot onmisbare diensten als transport, huisvesting, cultuur, educatie en kennis. En vooral voor dat laatste in internet natuurlijk onmisbaar geworden.
Wat interessant is aan Wireless Leiden is dat ze zich niet zozeer op dienstverlening richten (je kunt dus niet 24 uur per dag een helpdesk bellen als je geen verbinding kan maken) maar vooral op het aanleggen van infrastructuur. En die infrastructuur maakt het vervolgens weer mogelijk om allemaal nieuwe technologieën en applicaties te ontwikkelen en testen, zoals op het gebied van het Internet Of Things. Toch vertelt Huub ook dat het vooral in de omgeving van Leiden nog regelmatig voorkomt dat mensen ook voor hun gewone huis-tuin-en-keuken internet van Wireless Leiden afhankelijk zijn.
 
Wireless Leiden werkt uitsluitend met professionele vrijwilligers. Ook in die zin is het echt een community netwerk. Al hun software, technologische en organisatiekennis stellen zij gratis aan anderen beschikbaar onder een open source licentie. Dus mocht je denken ‘dat wil ik ook!’ bezoek dan vooral de website eens en vergeet dan ook niet om onder ‘projecten’ te kijken voor inspiratie.
 
Op naar Wireless Europa, het kan!

Commonfare.net je za, sa i od ljudi.

Želite li se pridružiti? Trebat će vam samo email adresa koju nikada nećemo koristiti u druge svrhe.

0 Komentara

Nema komentara