I cookie ci aiutano a fornire i nostri servizi. Utilizzando tali servizi, accetti l'utilizzo dei cookie da parte nostra.

STORIE

PROMATRAJTE NEBO DOK JE JOŠ BESPLATNO!

Međunarodni astronomski savez udruženje je profesionalnih astronoma i astrofizičara koji se bave istraživanjem, obrazovanjem i razvojem astronomije te ove godine slavi stoljeće postojanja. Kroz cijelu 2019. godinu u čitavom svijetu organizirat će se niz događanja s ciljem popularizacije astronomije, a godinu otvara događaj “100 sati astronomije”, koja se održava od 10. do 13. siječnja 2019.

U Hrvatskoj Astroučionica, Astronomsko društvo Beskraj, platforma 1postozagrad i blog S p e j s organizira promatranje neba kroz teleskop na livadi iznad Ljetne pozornice Tuškanac u Zagrebu.

Organizatori žele upozoriti na opasnosti komercijalizacije javnih prostora poput Krešićeve livade na Tuškancu; promatranjem neba skreću pozornost kako slobodno i rekreativno korištenje ovog prostora uskoro možda više neće biti moguće. U lipnju 2018, objavljen je natječaj za davanje u koncesiju više gradskih igrališta, uključujući ovu livadu. Sam natječaj se dobro uklapa u kontinuiranu politiku zapuštanja javne infrastrukture Grada Zagreba pri čemu se građanima oduzimaju mjesta za slobodnu rekreaciju i opuštanje. Promatranjem neba, građani zaljubljenici u astronomiju i aktivisti za zaštitu i oživljavanje javnih prostora udružuju snage i pozivaju građane da im se pridruže jednostavnim činom zajedničkog korištenja prostora za gledanje neba.

Pridružite se ove subote (12 siječnja) u 18h.

Za više informacija o događajima u okviru 100 sati astronomije, informirajte se na: https://www.100hoursofastronomy.org/registeredevents

Astronomy constellation cosmos 433155  1

Commonfare.net è per le persone, con le persone e delle persone.

Vuoi aderire? Avrai bisogno solo di un indirizzo email e non lo useremo mai per altri scopi.

1 Commento

Card default

xbhrdnji948

gennaio 14, 2019 at 12:35

Ovo je bilo jako zanimljivo. Hvala za info!