Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

COMMONERS VOICES

Radnici u kulturi poručuju: 'Dosta je rezova!'

Matt artz 353291 unsplash

Ovog tjedna, inicijativa „Dosta je rezova!“ upozorila je na sustavno urušavanje uvjeta rada i prava radnika u kulturi. Okupljanje inicijative reakcija je na kontinuirano smanjivanje sredstava za kulturu i nezavisne medije praćenog netransparentnim kriterijima dodjele. Kulturni radnici i radnice u Hrvatskoj, baš kao i oni u nezavisnim medijima, već godinama preživljavaju u različitim prekarnim radnim odnosima, od projekta do projekta, često bez socijalne zaštite i godine staža, natječući se sa svojim kolegama za premale projekte za produkciju, istraživanje, stvaranje.

Ponukani jednim u nizu rezova, kulturnjaci su se odlučili na prosvjed sa sljedećim zahtjevima:

"Tražimo da se zaustavi urušavanje javnog financiranja kulture. Dosta je uvođenja tržišne logike i konkurencije među umjetnicima i radnicama u kulturi, institucijama i udrugama."

"Tražimo proračunski rast budžeta za kulturu na 3%. Tražimo da rad kulturnih vijeća bude javan, temeljen na jasnim kriterijima i obrazloženjima donesenih odluka. Dosta je nedemokratskih procedura odlučivanja o raspodjeli javnih sredstava."

"Tražimo uvjete u kojima umjetnice i kulturni radnici mogu živjeti od svog rada. Tražimo radnu i socijalnu zaštitu. Dosta je sramotnih radnih uvjeta i nesigurnih oblika rada koji donosi kratkoročno i neizvjesno projektno financiranje."

"Tražimo od Ministarstva kulture gradnju nove i obnovu postojeće javne kulturne infrastrukture - od kvartovskih i lokalnih prostora do velikih reprezentativnih institucija. Dosta je sustavnog uništavanja javne kulturne infrastrukture na svim razinama. Dosta je svođenja kulture na elitne i akademske krugove ili na humanitarni rad u zajednici.”

"Tražimo javno financiranje neprofitnih medija kao prostora istraživačkog i kritičkog novinarstva koje radi u javnom interesu. Dosta je gušenja, rezanja i sužavanja prostora informiranja, educiranja i kritike."

Nekoliko stotina kulturnjaka okupilo se u ponedjeljak ispred Ministarstva kulture pod sloganom „Dosta je rezova“. Na transparentima koje su nosili vidjele su se poruke „Hoću li i za penziju pisati aplikaciju?“ „20 godina rada – 0 godina staža“, „Bez grijanja nema umjetnosti“.

Većina poruka upućenih odnosi se na materijalne uvjete i stalnu prekarizaciju njihova rada. Krajem prošle godine, objavljena je i publikacija koja se bavi ženama umjetnicama koja otkriva kako su čak 25% manje plaćene od svojih muških kolega, da ne mogu planirati obiteljski život zbog materijalnih uvjeta rada, da nemaju zaseban radni prostor. Tek trećina ispitanih umjetnica u ispitivanju je rekla kako je plaćena za većinu ili sav rad u kulturi.

Commonfare.net is for, with, and by people.

Do you want to join? You will need only an email address, and we will never use it for other purposes.

0 Reacties

There are no comments