Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

COMMONERS VOICES

Fališ Festival - prostor slobode

Festival Alternative i Ljevice Šibenik (Fališ Festival)

U Hrvatskoj, država koja je među najmlađim demokracijama u Europi, se još uvijek razvijaju vrijednosti liberalne demokracije poput slobode misli, savjesti, izražavanja, okupljanja i udruživanja. Zbog toga je toliko bitan Fališ Festival - prostor potpune slobode koji potiče građane da slobodno misle, slobodno se izražavaju, i slobodno okupljaju.

Sami Fališ Festival se događa na otvorenim prostorima predivnog grada Šibenika. Na starim kamenim ulicama, pred crkve Ivana Pavla II, pozornica Fališ festiva poziva građane da dođu i poslušaju predavanja, okrugle stolove, pogledaju film, da se sjednu na pet minuta ili ostanu cjelu noć. Cjeli Festival je besplatan i događa se na javnim prostorimo.

Na samom festivalu se razgovara o širokim spektrom tema - od društvene pravednosti, kulture, povijesti, feminizma, do turizma i upravljanje javnim dobrima.

Pokrenut 2013. godine, Festival alternative i ljevice Šibenik zamišljen je, kako je rekao jedan od njegovih suradnika i gostiju, pisac Igor Štiks, kao „mala luka za velike ideje“. Već je prvo izdanje nadmašilo očekivanja organizatora, da bi od drugog i gostovanja časne sestre Terese Forcades, FALIŠ postao jedan od najpoznatijih i svakako najrelevantnijih događaja ove vrste, a da pri tome nikada nije skrivana njegova ideološka profiliranost.

Festival organizira neovisna i neprofitna Udruga građana FALIŠ, koju vodi predsjednica Matilda Dulibić. Direktor festivala je Emir Imamović Pirke, art-direktor Ante Filipović Grčić, a urednici Kruno Lokotar (umjetnički program) i Srećko Horvat (međunarodni program). Izvršni producent festivala je Zoran Erak, dok je Jozica Krnić službena fotografkinja. Video sekciju festivala vodi reditelj Tomislav Fiket.

FALIŠ redovito počinje prve srijede u rujnu i traje do subote uvečer, nudeći publici niz različitih programskih sadržaja, od predavanja, preko okruglih stolova, javnih intervjua, debata, predstavljanja knjiga, izložbi, predstava, koncerata i izložbi.



Fali3
Fali2
Fali1

Commonfare.net is for, with, and by people.

Do you want to join? You will need only an email address, and we will never use it for other purposes.

3 Comments

Card default

pngdtvor528

September 13, 2018 at 15:51

Interesantan festival. Vidimo se druge godine!

Anonymous avatar

Anonymous

September 24, 2018 at 11:57

Odlična organizacija, zanimljive i informativne teme. Preporuka svima!

Anonymous avatar

Anonymous

October 05, 2018 at 14:27

Živio fališ!