Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.
Op onze zoektocht naar goede voorbeelden om met jullie te delen, reisden wij vandaag helemaal naar het noorden - dat laat Nederland veel groter klinken dan het in werkelijkheid is;) - en bezochten we de stad Groningen. Wat is er in Groningen, hoor ik je denken...
 
MIESlab is. MIES staat voor Maatschappij voor Innovatie van Economie en Samenleving. Ze crowdfunden (!!!) het eerste basisinkomen in Nederland van €1000 per maand voor twee kwetsbare werkers. MIES verspreidt nu actief de resultaten in Nederland. Omdat het basisinkomen een belangrijke rol speelt in Commonfare, moesten we meer over te weten komen.
Maar eerst dit...
 
We ontdekten MIES via een organisatie in Den Haag; Delen Achter de Duinen. Zij hadden Anne van Dalen, een kunstenaar en een van de gelukkige ontvangers van het basisinkomen, uitgenodigd om een ​​presentatie te geven. Toen we haar vroegen hoe het basisinkomen van invloed was geweest op haar carrière en leven had ze dit te zeggen:
 
"De kracht van het basisinkomen is dat het onvoorwaardelijk is, je krijgt het omdat je een mens bent en geld nodig hebt om te leven. Je zou de hele dag niets kunnen doen, maar niemand doet dat! Ik werk de hele dag zonder me zorgen te maken of er een markt is voor wat ik produceer en eigenlijk verbeterde mijn werk enorm. Ik ben er zeker van dat dit ook een waardevolle bijdrage aan de samenleving is. Iedereen moet vrij zijn om zelf vorm aan zijn of haar leven te kunnen geven. Ik ben nu zoveel gelukkiger dan ik vroeger. Het enige wat we hoeven te doen is iets nieuws durven proberen. Als we te bang zijn om iets nieuws te proberen, blijven we steken in het huidige, verouderde failliete systeem, met zijn armoede, ongelijkheid en oneerlijke distributie."
 
In Groningen zijn we bij Joop Roebroek op bezoek geweest; hij is een van de initiatiefnemers van MIES en het basisinkomen experiment in Groningen. We werden vriendelijk verwelkomd en hadden een geweldig gesprek waarin veel onderwerpen de revue passeerden. Van de Participatiewet tot de oorsprong van de Nederlandse verzorgingsstaat, van dat wat werkt, tot dat wat eenvoudigweg niet werkt. Joop was bijzonder trots dat ze het basisinkomen in Groningen hebben weten te realiseren en niet in Amsterdam bijvoorbeeld. Daarover zei hij:
 
"MIES gelooft niet in blauwdrukken en vijfjarenplannen, maar eerder dat we onze samenleving kunnen verbeteren door te doen, door prototypen te bedenken en te verfijnen, dit is hoe coöperaties voor zorg en energie zijn ontstaan."
 
We houden van zijn spirit!

Commonfare.net is for, with, and by people.

Do you want to join? You will need only an email address, and we will never use it for other purposes.

0 Comments

There are no comments