Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

COMMONERS VOICES

PROMATRAJTE NEBO DOK JE JOŠ BESPLATNO!

Međunarodni astronomski savez udruženje je profesionalnih astronoma i astrofizičara koji se bave istraživanjem, obrazovanjem i razvojem astronomije te ove godine slavi stoljeće postojanja. Kroz cijelu 2019. godinu u čitavom svijetu organizirat će se niz događanja s ciljem popularizacije astronomije, a godinu otvara događaj “100 sati astronomije”, koja se održava od 10. do 13. siječnja 2019.

U Hrvatskoj Astroučionica, Astronomsko društvo Beskraj, platforma 1postozagrad i blog S p e j s organizira promatranje neba kroz teleskop na livadi iznad Ljetne pozornice Tuškanac u Zagrebu.

Organizatori žele upozoriti na opasnosti komercijalizacije javnih prostora poput Krešićeve livade na Tuškancu; promatranjem neba skreću pozornost kako slobodno i rekreativno korištenje ovog prostora uskoro možda više neće biti moguće. U lipnju 2018, objavljen je natječaj za davanje u koncesiju više gradskih igrališta, uključujući ovu livadu. Sam natječaj se dobro uklapa u kontinuiranu politiku zapuštanja javne infrastrukture Grada Zagreba pri čemu se građanima oduzimaju mjesta za slobodnu rekreaciju i opuštanje. Promatranjem neba, građani zaljubljenici u astronomiju i aktivisti za zaštitu i oživljavanje javnih prostora udružuju snage i pozivaju građane da im se pridruže jednostavnim činom zajedničkog korištenja prostora za gledanje neba.

Pridružite se ove subote (12 siječnja) u 18h.

Za više informacija o događajima u okviru 100 sati astronomije, informirajte se na: https://www.100hoursofastronomy.org/registeredevents

Astronomy constellation cosmos 433155  1

Commonfare.net is for, with, and by people.

Do you want to join? You will need only an email address, and we will never use it for other purposes.

1 Comment

Card default

xbhrdnji948

January 14, 2019 at 12:35

Ovo je bilo jako zanimljivo. Hvala za info!